Toplumsal Tecrübe Üzerine

Toplumsal Tecrübe Üzerine

Geçtiğimiz günlerde, yıllardır kullandığım emektar elektrikli süpürgemi yenisiyle değiştirmek zorunda kaldım. Kullanıcı dostu tasarımdan ve yeni teknolojiden memnunum, gayet iyi süpürüyor ama bir yandan da eskisinin zeminin her detayına, her köşesine olan hakimiyetinin eksikliğini hissediyorum.
Bir yaşa kadar birçoğu anlam ifade etmeyen tavsiyeler, öğütler hatta halk hikayeleri her biri aslında toplumsal tecrübelerden damıtılmış olan değerli birer içecek ve içlerinde belirli toplumsal tecrübelerin özünü taşıyorlar. Bu farkındalığın gelişmesi bir süreç meselesi ve bu süreç hayatın bir gerçeği. Bu anlamda bu sürece mutlak olumlu ya da olumsuz düşüncelerle yaklaşmanın sakıncaları var. Olacak olan oluyor. Gençlikte yapılan tekil hatalar yaş aldıkça bir bütünün içinde anlam kazanmaya başlıyor. Bireyin toplumla bağları da bu süreçte sağlamlaşıyor. Bireysel hatalar bireysel tecrübeye dönüşüyor, oradan da giderek toplumsal tecrübeye sirayet ediyor. Toplumsal tecrübe bu sayede deviniyor ve gelişiyor. Verili andaki toplumsal tecrübe, tek tek toplum üyelerinin tecrübe kapasitelerini de belirliyor. Tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıkar sorusunun cevabı bir yerden sonra bir anlam ifade etmiyor. Unumuzu eleyip eleğimizi asacağımız tasasız bir geleceğe kadar hem tavuk hem yumurtayız. Bütün parçayı, parça bütünü yaratıyor. Bu süreç hiç kesintiye uğramadan devam ediyor.
Çocukluğumdan beridir ilgili olduğum edebiyata şimdi üretici tarafından katkı koymak amacıyla çalışıyorum. Toplum ve tarih, edebiyat çevreleri, dergiler ve atölyeler, öğretmenler ve arkadaşlar, bu bağlamda benim için yeniden anlam kazanıyor. Bu engin tecrübe deryasından kendime ne damıtacağım sorusun cevabını ise zaman içinde bulacağımdan şüphem yok.
Doğukan Özdil

Bu yazıyı okudunuz mu?

Gözlerin

Senin gözlerin, Benim gizli sözlerim. Benim sana söyleyemediklerim… Anlamını bildiğim ya da bilemediğim Kalbimde hissettiğim, …

Bir yanıt yazın