Breaking News

Sulara Gömülen Hayal

Sulara Gömülen Hayal

Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirinin mısraları beynimde çınlarken, mutluluktan gözlerim parlıyor, gururdan göğsüm kabarıyor. Bugün I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde ecdadımın destan yazdığı günün, Çanakkale Zaferinin yıl dönümü.

Bugün Millet olarak şahlandığımız, tüm dünyaya ölmek var dönmek yok diye haykırdığımız, zaferlerimize yeni bir zafer kattığımız, tarih sayfalarına altın harflerle “Çanakkale Geçilmez” diye yazdırdığımız günün yıl dönümü.


Bu anlamlı ve önemli gün; imkânsızlıklar içinde cansiparane savaşarak tarih sahnesinde bizi yücelten, vatanımıza göz dikenlere kıyamete kadar unutamayacakları bir ders veren, Çanakkale destanını yazan, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmetle saygıyla ve minnetle andığımız, gururlandığımız bir gün.

Tarihle pek ilgilenmeyenler bile en azından okul yıllarından hatırlarlar ve bilirler ki İtilaf devletleri, Çanakkale boğazını geçip İstanbul’u işgal etmek için denizden saldırılar başlatmış, 18 Mart 1915 sabahı ise en güçlü saldırılarını gerçekleştirmiş fakat dönemin en güçlü donanmaları şanlı ordumuz tarafından bertaraf edilmiştir. İki aşamalı zaferimizin deniz savaşı o gün yazdığımız destanla sonlanmış, sonrasında düşman karaya çıkarma yapsa da kahraman ordumuz tarafından bir kez daha bozguna uğratılmıştır.

Destansı tarihin yazıldığı o gün, Churchill’in Çanakkale boğazını geçerek İstanbul’da içmek istediği hatta kesin gözüyle baktığı beş çayı hayali, Seyit onbaşımızın son hamlesiyle suya düşmüş, bu hayal boğazın sularının derinliklerine gömülmüş, İstanbul’da hayal edilen beş çayı düşmana adeta zehir zıkkım olmuştur.

Geri dönmeyi düşünmeden cepheye giden, vatan aşkı için gözünü bile kırpmadan canını feda eden ecdadımız; düşmanı tarihi hezimete uğratmış, Çanakkale’yi geçilmez kılmış, düşmanlarımıza şanlı ordumuzun gücünü inancımızı vatan sevgimizi göstermiştir.

Bu kahramanlık ile milletimiz; ülkemize göz dikenlere, düşmanla iş birliği yapan hainlere, yüzümüze gülerek bizi arkamızdan vurmaya çalışan kalleşlere gözdağı vermiştir.

Yazmakla sayfaların yetmeyeceği, kelimelerin kifayetsiz kalacağı, eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikayelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşı’nın sonunda, yedi düvel “Çanakkale Geçilmez” sözünü ezberlemiştir.

Yazdığımız bu eşsiz destan akıllarda yer etmiş, bir daha Çanakkale’yi geçmeyi ne denemişler ne de hayal etmişlerdir.

Eğer hala hayal aleminde yaşayanlar varsa, iyi bilsinler ki “Tarih tekerrürden ibarettir.”

Ümit TÜKENMEZ
18 Mart 2024

Check Also

Nida

Nida Sokak lambasını tutuyorum rüyama, Çıkıp gelsen ya içinden uykumun. Zihnimin en ücra köşesi hazır …

Bir cevap yazın