Edebiyata Yeni Bir Nefes; ‘Manzum Makale’

Edebiyata Yeni Bir Nefes; ‘Manzum Makale’


Edebiyat tarihi, sadece geçmişin birikimi ile süre geldiği kadar, kendini yenileyebilen bir sanat dalıdır aynı zamanda; edebi akımlarla ve bulunduğu çağın şartlarına göre yepyeni ilavelerle yoluna devam eder.
Bu yenilikleri yapanlar ise edebiyatçılar ve sanatçılardır; ya ihtiyaçtan doğar, ya da akıl zıplaması gibi bir buluşla ortaya çıkar.
Bizler de Edebiyatın mutfağında emek harcayıp Halk Edebiyatı Dergisi çıkartıyoruz uzun zamandır. Yazılarımızın tamamı kendi özgün üretimimiz. Mümkün olduğu kadar yeni yeni şeyler söylemeye çalışıyoruz. Çünkü biz ustalarımızdan böyle gördük…
Yeni tarihi romanlarımız çıka dursun, 2018 yılında yepyeni bir özgün üslup ve tasarımla Türk Edebiyatı’na kazandırdığımız ‘RABARBA’ Minimal Öykülerimizden sonra, şimdi de Edebiyat tarihine yepyeni bir edebi tür daha kazandırıyoruz; ‘Manzum Makale’.
Manzum Makale; gerçek güncel bir konu ya da olayın şiirsel ahenkte kısa ve öz cümlelerle anlatılması olarak tanımlıyorum ben.
Bilindiği gibi ‘Manzum’, şiirsel demektir. Edebiyatta bazı hikâyeler nazım yani şiirsel olarak yazılır. Şiir gibi hikâye cümleleri belirli bir kafiye ve ahenkte alt alta yazılarak, yazının genelinde bir anlam bütünlüğünü oluşturur. Bu tür hikâyelerde didaktik şiir özelliği görülür. Hikâyede bulunan bütün özellikler manzum hikâyede de bulunur.
İşte biz de, güncel makalelerimize böyle bir teknik getirdik. Arada ki fark; ‘Manzum Hikâye’ de olaylar kurgusal olarak anlatılırken, ‘Manzum Makale’ de ise bunun tam zıddı, gerçekte olmuş bir olayın aktarılmasıdır.
Makale; alanında yetkin bir kişinin bilgi vermek veya bir savı ispatlamak gibi amaçlarla yazdığı yazıdır. İki türlü makale vardır; biri, gazete ve dergi gibi medyada yayımlanan köşe yazıları, diğeri de, bilimsel amaçlı yazılan veri ve istatistiki bilgilerin yer aldığı akademik makalelerdir.
İşte bizimki bu iki şıkka üçüncü bir ilave getirerek; Edebiyata dair, fikir, düşünce, gerçek olay ve haber gibi gündeme damga vurmuş hemen hemen her konuda bilgilendirici yazıları şiirsel olarak anlatan tür olarak ortaya çıkmıştır.
Günümüz Edebiyatına dair öyle yazılar çıkıyor ki karşınıza; şiir mi, hikâye mi, deneme mi, makale mi… anlamakta zorlanıyorsunuz.
Bu günün Postmodernizm Edebiyatında artık anlatımlar kısaldı ve yazar ile okuyucunun duygularının iç içe geçmesiyle yazıların türü de değişti. Bu minvalde minimal öyküler öne çıkıyor ve buna paralel olarak daha kısa metrajlı filmler gibi kısa hacimli romanlar da yayımlanıyor.
Çünkü günün şartlarıyla birlikte insanların haz ve hız tutkusu Edebiyata da yansıyarak okuma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Dolayısıyla bunu fark eden bizim gibi yazarlar, daha az kelimeyle ve arı duru cümlelerle yazılarını kaleme almaya başladı. İşte ‘Manzum Makale’ de böyle doğdu bizim dimağımızdan… Yeni bir nefes aldırdığımızı düşündüğüm bu yeni tür, başta Türk Edebiyatı olmak üzere tüm Edebiyat Dünyasına hayırlı uğurlu olsun.
Merak eden okurlarımız Manzum Makalelerimizi şu linkten inceleyebilirler: https://www.mehmetballi.com/manzum_makalelerim.html Yazar Mehmet Ballı

Bu yazıyı okudunuz mu?

Gözlerin

Senin gözlerin, Benim gizli sözlerim. Benim sana söyleyemediklerim… Anlamını bildiğim ya da bilemediğim Kalbimde hissettiğim, …

Bir yanıt yazın