Yazı ve Editörlük Kursu’nda Yeni Dönem
Osman Esgice (Sanatalemi.net)
Birlik Vakfı’nda düzenlenen “Yazı ve Editörlük Kursu”nun yeni dönemi 4 Ekim 2015 Pazar günü başlayacak. Kayıtlara şimdiden başlandı. Kursa kayıt yaptırmak isteyenlerin 30 Eylül tarihine kadar müracaatta bulunmaları gerekiyor. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım’ın yönetiminde sekiz yıldan beri devam eden kurslarda, yazı yazmanın usulleri ve yazı türleri öğretiliyor. Üç ay sürecek olan kurs için kayıtlar, Birlik Vakfı’nın Sultanahmet’teki (Torun Sokağı, No. 13) merkezinde yapılıyor. Dersler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, (0 212) 51641 27 – 516 41 28 numaralı telefonları arayabilecek veya www.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret edebilecek.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Nuri Yardım, Yazı ve Editörlük Kursu’nun özellikle gençler tarafından büyük ilgi gördüğünü ve derslerin sekiz yıldan beri aralıksız olarak devam ettiğini söyledi. Türkiye’de artık okuma oranında artış olduğu gibi yazma hususunda da merakın ve ilginin ziyadeleştiğini ifade eden Yardım, “Kursa devam edenleri, doğru ve iyi yazmaları için teşvik ediyoruz. Derslere muntazaman devam edenler arasında düzenli yazanlar, yayınevlerinde editörlük yapanlar, dergi ve kitap yayımlayanlar var. Yaklaşık 30 ayrı türü işlediğimiz derslerin sonunda kursiyerlere ‘Katılım Belgesi’ veriyoruz.” dedi. Yardım kurs hakkında şu bilgileri verdi:
AMAÇ YAZMAYI SEVDİRMEK
“Amacımız, edebiyatı seven ve yazı yazmak isteyenlere yardımcı olmaktır. Onları imlâ kuralları ve yazı türlerinin tamamı hakkında bilgilendirmektir. Yazı faaliyetini hem teoride anlatmak hem de uygulama alanına koymaktır. Yazı yazmanın büyüsüne inananları usta yazarlarla tanıştırmak ve bu ortama taşımaktır. Geçmişte yaşamış önemli şair ve yazarların düşünce ve yazı dünyasını bugünkü nesle anlatmaktır. Eğitimcilerimizi yaşayan edebiyatçılarla zaman zaman bir araya getirmektir. Yazı yazma meselesini önemseyen ve bu alanda ortaya çalışma koymak isteyenlere en geniş şekilde yardımcı olmak, onlara yol göstermek, dikkat etmeleri gereken hususları vurgulamaktır. Son olarak yazı işinde başarılı olanların çalışmalarının dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmasını sağlamaktır.”
Kursa misafir yazarlar dâvet ettiklerini hatırlatan Yardım, “Gelen edebiyatçılarımız, tecrübelerini, birikimlerini ve yazı yazma serüvenlerini hâtıralar eşliğinde öğrencilere aktarıyorlar. Bu tanışmaların çok faydalı olduğunu görüyoruz. Öğrencilerimiz edebiyat ortamına girmeye başlıyorlar.” dedi.
KURSTA HANGİ KONULAR İŞLENİYOR?
Üç aylık kurs dönemi içinde edebiyatın ve gazeteciliğin türleri tek tek işleniyor. Kursa devam edenler, şu 30 tür hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyorlar: Anket, Araştırma, Atasözleri, Biyografi, Deneme, Günlük, Haber, Hâtıra, Hikâye, Hitabet, İnceleme, Kitap Tanıtımı, Köşe Yazısı, Makale, Masal,
Mektup, Mizah, Monografi, Noktalama İşaretleri, Özlü Söz, Portre, Roman, Röportaj, Senaryo, Seyahat Yazısı, Sohbet, Şiir, Tarih, Tenkit, Tiyatro eseri.
YAZARLARDAN ÖRNEK METİNLER
Kurs dönemi içinde kendilerinden bahsedilen ve eserlerinden örnekler sunulan yazar ve şairler arasında şu isimler de var: Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kabaklı, Ârif Nihat Asya, Âsaf Hâlet Çelebi, Bahaeddin Özkişi, Behçet Necatigil, Cahit Zarifoğlu, Cemil Meriç, Faruk Nafiz Çamlıbel, Halide Edib Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Kemal Tahir, Mehmed Âkif Ersoy, Mehmet Âkif İnan, Mehmet Kaplan, Muallim Naci, Necip Fazıl Kısakürek, Nihad Sâmi Banarlı, Oğuz Atay, Ömer Seyfeddin, Özkan Yalçın, Peyami Safa, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Safiye Erol, Sâmiha Ayverdi, Tarık Buğra, Yahya Kemal Beyatlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ziya Osman Saba.