Nidayi Sevim’den “medeniyet” sohbeti

2-Nidayi Sevim afişi (1)

Nidayi Sevim’den “medeniyet” sohbeti

 

Osman Esgice (Sanatalemi.net)

Ramazan ayı dolayısıyla Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin ara verdiği “Bâbıâli Sohbetleri” bayramdan sonra devam ediyor. Medeniyet odaklı çalışmalarıyla tanınan araştırmacı yazar Nidayi Sevim, “Bâbıâli Sohbetleri”nin bayramdan sonraki ilk konuğu olacak.

Yazar Nidayi Sevim, 31 Temmuz Perşembe günü (bugün) Timaş Kitapkahve’de düzenlenen sohbete katılacak ve “Yer Gök Medeniyet”  başlıklı konuşmasını yapacak. Sohbet toplantısı her zaman olduğu saat 18.00’de başlayacak. Bâbıâli Sohbetleri, Timaş Kitapkahve’nin Alayköşkü Caddesi, No. 5 Cağaloğlu adresinde gerçekleşiyor. Ayrıntılı bilgi için 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonları aranabilir, www.sanatalemi.net ve www.medeniyetimiz.com siteleri ziyaret edilebilir.

BİR ARKEOLOG GİBİ ÇALIŞIYOR

Asıl mesleği matbaacılık olmasına rağmen bir arkeolog gibi medeniyetimizin izlerini süren ve bir çok önemli çalışma yapan Nidayi Sevim, 1967 yılında Erzincan’ın Kemah ilçesi, Bozoğlak Nahiyesi’nde dünyaya geldi.  İlk ve orta öğrenimini köyünde tamamladı 1979 yılında İstanbul Beyoğlu’nda Babasına ait çay ocağında iş hayatına başladı. 1987 yılına kadar çeşitli firmalarda satış temsilciliği yaptı. Askerlik dönüşü 1989 yılında aile şirketleri olan Basımevi’nin yönetimine katıldı. Halen bu şirkette yönetim kurulu üyeliği aktif olarak devam etmektedir. Medeniyetimizin tapu senetleri, tarihi eserlerimiz ve kitabelerine olan ilgisinden dolayı özel olarak Arapça ve Osmanlıca eğitimi aldı. İkamet ettiği mezarlıkları ile ünlü Eyüp Sultan’da Osmanlı mezar taşlarını okuma programlarına devam etti ve Osmanlı mezar taşları üzerine araştırmalara başladı. Osmanlı mezar taşları, mezar kültürümüz ve mezarlıklarımızın problemlerini geniş kitlelere aktarmak üzere, “mezartaslari.com” isimli internet sitesini kurarak, genel koordinatörlüğünü üstlendi. Eyüp Sultan’da Osmanlı mezar taşları ve mezar kültürümüzü konu edinen Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları isimli eseri, mayıs 2007’de yayımlandı. Daha sonra Medeniyetimizde Toplumsal Dayanışma ve Sadaka Taşları ile Osmanlı Mezar Taşlarında Manzum Dualar isimli eserleri yayımlandı. Bugünlerde de Akıl Fikir Yayınları arasında Yer Gök Medeniyet isimli eseri neşredildi. Osmanlı mezar taşları ile ilgili çeşitli televizyon programlarına misafir ve konuşmacı olarak katılan Sevim’in, gazete ve dergilerde röportajları yayımlandı. Eyüp Sultan Gönüllüleri Platformu’nda gönüllü hizmetlerinin yanı sıra Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) kurucu yönetim kurulu üyeliği ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) üyeliği de bulunan yazarın camii, çeşme, türbe, hazire gibi tarihî eserlerimizin ihya edilmesi ile ilgili birçok teşebbüsü bulunuyor. Nidayi Sevim, evli ve üç çocuk babasıdır.

Bu yazıyı okudunuz mu?

Son Otobüs

Son Otobüs Tam olarak nereye gideceğini bilmiyordu. Ruhu ve bedeni tüm yüklerden özgür olsun istemişti. …

Bir yanıt yazın