“Yazarlığın Kutsal Kitabı” Halk Edebiyatı Dergisi Yayınları’ndan Çıktı !..

Yayınevi: Halk Edebiyatı Dergisi Yayınları
Yazar: Şenol Tombaş
Yayın Tarihi: Nisan 2021
ISBN: 978-605-69487-5-6
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 612
Cilt Tipi: Kuşe Kapak
Kâğıt Cinsi: Kitap Kâğıdı
Fiyat: 100 lira (Kampanya fiyatı 75 lira)
Boyut: 16 x 24 cm

“Yazarlığın Kutsal Kitabı” Halk Edebiyatı Dergisi Yayınları’ndan Dair !
Yazarlık alalında bir ilk olan kitap Eğitimci Yazar Şenol Tombaş’ın yıllardır yazarlık atölyelerindeki çalışmalarının özünden damıtılmıştır. Yani kitapta anlatılan her bir konu tecrübeye dayanıyor. Geniş çaplı örnekleri ile hiçbir konu askıda kalmıyor. Yazarların, yazarlık yolunda ilerlemek isteyenlerin, akademik çalışma yapanların, üniversite ortamlarının, sanat severlerin ve meraklısının elinden düşmeyecek nitelikte bir eser. Bir eserin başlangıç ve baskı aşmasına kadar ilerleyen süreçler kitapta anlatılıyor. Konular özgün örnekleriyle ve anlatılması gerektiği kadarı ile anlatılmış. Yazar Şenol Tombaş adeta tüm konuları şiir tadında, akıcı ve anlaşılır bir üslup ile anlatıyor.
Kitapta özetle şu konulara değinilmiş: Yazmaya dair her şey… Yazarlık atölyeleri nedir, nasıl işler ve tarihçesi? Nereden başlayacağız ve ilk adımlarımız ne olmalıdır? Yaratıcılık nedir ve yaratıcılık öğretilir mi? Yaratıcılığı geliştirmenin yolları. Edebiyatta buluş nasıl yapılır? Yazma eylemleri ne şekilde gerçekleşir? Başarılı cümlenin püf noktaları nelerdir? Kompozisyon tanımı ve gereçleri nelerdir? İmla kuralları, anlatım bozuklukları. Anlatım biçimleri, Kurgu nedir? Kurgunun ana unsurları, tema, mekân, anlatım teknikleri, zaman ve karakter oluşturmanın yöntemleri örneklerle anlatılmış. Hikâye ve roman nasıl yazılır? Sanatsal türler nelerdir ve nasıl yazılırlar? Edebiyat nedir ve edebiyat kuramları nelerdir? Sanat nedir? Sanatçı psikolojisi nasıl işler? İslamiyet’in sanata bakışı. İslam Medeniyeti ve Batı Sanatı. Bilinçli okuma nasıl yapılır? Eleştiri ve eleştiri kuramları nelerdir? Eleştiri üslubu nasıl olmalıdır? Nasıl eleştiri yapılır? Ekol dergiler, şiir nedir, şiirde en çok kullanılan kavramlar? Şiirde öz ve biçim. Şiir türleri, şiir eleştirisi nasıl yapılır? Şiir yazmanın püf noktaları nelerdir? Şiir yazma egzersizleri. Şair kime denir? Baskı aşaması ve telif hakları…vb. birçok konu “özgün örnekleriyle” örnek bir çalışma olmuş. Bu anlamda ufuk açan kitabın şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Kitabı Halk Edebiyatı Dergisi Yayınları’ndan ve bazı kitapçılardan ve tüm internet kitapçılarından temin edebilirsiniz.

Halk Edebiyatı Dergisi Yayınları Basın Sorumlusu: Ayşe Çetin

Kitabın arka kapak yazısı:
Bilindiği üzere yazarlığın sınırlarını çizmek zordur çünkü hayatın tüm alanını kapsar. Fakat bu özgürlük hem zamanımızdan hem de emeğimizden çalar. Yazarlığın Kutsal Kitabı bu anlamda sınırları çizen bir haritadır. Bu mukaddes Mürekkep Ülkesi’ne girmek için vizemiz; yetenek, hayal gücü, sabır, çalışmak, asla vazgeçmemek, aşk, istek ve teknik donanımdır. Bu kitap yolunu kaybetmişlere rehber, ilhamını kaybetmişlere de ilham olacaktır. Her bir sayfa Mürekkep Ülkesi’ne ulaşmaya vesiledir.
Herkes bir birikim ile doğar kimi bunu tüketir, kimi de üstüne koyar. Yazar Şenol Tombaş kendini bildiğinden beri Mürekkep Ülkesi’nde işçidir. O, denizleri bile mürekkeple besler. Ömrü boyunca biriktirdiği mürekkep kokan yazarlık tecrübelerini bu kitapta tüm insanlarla paylaşmaktadır. Bu notların faydası atölyelerde defalarca tecrübe edilmiştir. Bu pratik alıştırmalar ve bilgiler sayesinde kestirme yolları öğrenecekseniz, böylece Mürekkep Ülkesi’ne hızlıca ulaşacaksınız. Bu anlamda eser, yazarlara hem el kitabı hem de Yazarlık Atölyeleri’ne de kaynak kitap olarak önemli bir boşluğu dolduracaktır. Bununla birlikte Yazarlığın Kutsal Kitabı tüm sanat severlerin faydalanacağı bir eserdir.
Kitap şiir tadında özgün örnekleriyle “örnek” bir yapıttır. Tüm konular estetikten taviz verilmeden anlatılmıştır.
Yazı olmasaydı yazgımız da olmazdı. Hepimiz mürekkebi ezelde akmış kitabın sayfalarında dolaşıyoruz. Belki de bu sayfalar güneşin yaktığı günlerdir. Her şey zamana yenilir fakat Mürekkep Ülkesi’nin vatandaşı olan edebiyat eserleri ebediyetin sözcüleridir.
Her şeyin kutsalı vardır. Yazanlar için de yazmak kutsaldır çünkü emektir yazmak, çünkü ölümün bile öldüremediği kutsal bir ruhtur hakiki edebiyat eserleri.
Yazarların mezar taşıdır kalem, ondan sonsuza dek bekler baş ucumuzda ve sürekli fısıldar sözlerimizi sonsuzluğa… O halde Yazarlığın Kutsal Kitabı hayırlı olsun!..

Bu yazıyı okudunuz mu?

Gülistan

Gülistan Bülbül, dağda salına salına gezerken, güzeller güzeli bir gül fidanına rastladı. Gülün renginin kırmızısı, …

Bir yanıt yazın