Niçin Okumalıyız?

Niçin Okumalıyız?

Yüce Yaradan’ın Kur’an’ı Kerim’de ilk olarak bizlere verdiği öğreti neydi?
İkra !.. ( Oku)

Okumakla başlar ve yaşam boyu da devam eder bilgi sahibi olmak insanoğlu için.
Okuma alışkanlığı edinmek çoğu insan için çocukluktan gelen bir alışkanlıktır. Benim için şahsen tam da öyle. Kendimi bildim bileli okumaktan büyük haz alırım. Annem, benimle birlikte gezmeye giderken illaki bana bir kitap alırdı. Kitabım bitince de hemen kalkıp eve dönmek isterdim. Beni oyalamanın en iyi yolu kitaplardı. Kitaplarım benim en büyük hazinemdir. Onlara gözüm gibi bakarım. Her bulduğum fırsatta kitaplarımı düzenlemek ayrı bir zevk verir bana. Bazı kitapları aradan belli bir zaman geçince tekrar okurum. Her okumada ayrı bir bakış açısı ayrı bir çıkarım elde ettiğimi görmek bana mutluluk verir.
Herkesin okumaktan hoşlandığı farklı türler vardır. Benim de öyle tabi ki ama yine de önyargılı olmadan okuma alışkanlığımı hemen hemen her türde ve her bakış açısıyla değerlendirerek okumayı da kendime prensip edinmiş biriyim. Bu işe gönül vermiş biri olarak naçizane tavsiyem de sizlere budur. Düzgün bir diksiyon, konuşma da akıcılık ve kelime dağarcığınızın da genişlemesi için okumayı bir alışkanlık ve en iyi zaman değerlendirme yöntemlerinden biri olarak değerlendirmelisiniz. Günde en az yirmi ila elli sayfa arasında okuma yapmak size kendinizi iyi hissettirir. Zaten insan kendini alıştırdığı takdirde vazgeçemez okumaktan.

Okumakla ilgili söylenecek çok şey var muhakkak. Yine kendimden örnek vermem gerekirse; benim elimden kitap, kendimi bildim bileli hiç eksik olmaz. Yatağımın başucu kitaplığımın bir kısmıdır. Gece uyumadan önce okuduğum kitabım orada durur. El çantamda okuduğum kitap ayrıdır. Tatilde, deniz kenarında okuduğum ayrıdır. Gün içinde yazmaya ya da diğer işlerime ara verip okuduğum kitabım yine farklıdır. Kendiniz için yapabileceğiniz belki de en güzel alışkanlık kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır. Çevrenizdeki insanlara da bu alışkanlığı kazandırmak için özel günlerinde onlara kitap hediye edin. İlerlemenin ve gelişimin temeli bilgi sahibi olmaktır.

Kitaplar geleceğe açılan sonsuz kapılardır. Yeni keşifler, yeni insanlar ve yeni dünyalar getirir cümle cümle önünüze. Kendinizi keşfetmenin, neler yapabilecek olduğunuzun da anahtarını verir elinize kitaplar. Okuyun ve okutun. Kitapların sihirli dünyasında sonsuz bilgilerle ve umutla kalın.

Tülin Erol
Temmuz 2024/ İstanbul

Bu yazıyı okudunuz mu?

Anlamlandırma

Anlamlandırma Hayat, her anında mucizeler barındıran eşsiz bir yolculuktur. Güneşin doğduğunda gözlerini gün ışığına açmak …